fredag den 31. august 2012

Syltede rødbeder


Den grønne syltebog fra Tørsleffs er en klassiker inden for syltning, man går simpelthen ikke galt i byen hvis man bruger den som støttefod.
Når man er lidt mere rutineret, kan man altid kombi opskrifterne.

Jeg gjorde:
En passende portion rødbeder - det som du orker - hverken mere eller mindre. Du kan altid gå i gang igen. Her var til to glas.

3/4 l eddike
375-500 g sukker, gerne rørsukker
syltekrydderi
2 små løg,pillede og skåret i både.

Kog sukker, krydderier og eddike til en lage.
Vask og kog rødbederne møre, ikke udkogte, men møre. Hæld vandet fra og kom iskoldt vand på så skinnet mørner og kan gnides af.
Skær i passende skiver og kom rødbeder og løg lagvist i et skoldet evt atamonskyllet glas. Hæld lagen over og stil koldt, og nyd efter én dag eller to.


tirsdag den 28. august 2012

Salat Nicoise med laks


Salat Nicoise er en af mine ynglings salat-klassikere. Her er en med laks i stedet for tun. Så det er en rigtig god reste-ret, og stop-spild-af-mad og hele balladen.

Anret salat pænt på et fad, dernæst rødløg eller salatløg, oliven, kogte friske nye kartofler, oliven og til sidst laksen i pæne bidder.

Rør en cremet dressing af:

1 spsk sennep
1 spsk god mayonaise
½ tsk honning
½ dl god eddike
1 dl god olie

Krydder til sidst med en god salt og frisk kværnet peber.

Server med brød hvis du er til den slags :-)

søndag den 26. august 2012

Brombærmarmelade


Dagen har stået på kvalitetstid -rigtig søndagsstemning. Min far og jeg tog cyklen til den hemmelige æblehave, for jeg har opdaget at haven også rummer et godt brombærkrat. Og midt i skybruddet søgte vi ly, plukkede brobær og sommeræbler og stod under træerne til de voldsomme regnskyl drev over.

Så det er blevet til sylt og til coulis til en kokos-chokolade is som skal serveres senere.

Der var 600 g brombær og de blev kogt med 100 g sukker og skallen af en 1/4 øko-citron. Glas blev skoldet og rød melatin og en stor klat af Randis honning rørt i til sidst.

Vupti - 3 små glas kvalitetsbær, til brug på en bolle, til en lagkage eller som sødt-surt til steg. Efteråret ligger og luer...




Jeg hygger mig enormt med at lave smukke etiketter, en pose fra noget take-away, en pensel og lidt akvarel.
Det bliver pænt, det er hyggeligt - og så ved man hvad spisekammeret rummer :-)



Salat Nicoise






Sommer og salat hører sammen - og særligt når man har en hel køkkenhave fyldt med salat og bønner...

Tag en god salat, gerne lidt bitter.
Nye kartofler, sorte oliven, radiser, en god delfinfri tun, og gode friske æg. Arrangere pænt og rør en god fed dressing af sennep, olie og eddike

Vola - så er der endnu en lækker sommersalat

torsdag den 23. august 2012

Geoginer - rester fra et sigøjnerbryllup

Da jeg lavede denne vidunderlige buket, kom kommentaren om at den lignede resterne af et sigøjnerbryllup, sagt på den anerkendende og kærlige måde.



Og jeg synes han har ret - den er som tager ud af en Disney film med en sorthåret pige ved navn Bell. Struttende og på sig egenmåde helt i gennem grænseoverskridende.
Geoginerne er ved at være i fuldt flor.

tirsdag den 21. august 2012

Tørrede nektariner


En god balje økologiske nektariner - så mange at jeg hverken orkede at henkoge alle, eller at spise alle friske. Vi har god gavn af urtekrams mange forskellige tørre frugter. Det er stadig sukker, det ved jeg. Men det er uden E-og-altmuligt-andet-grimt.

Denne metode kan bruges til alle slags frugt. Bær ved jeg ikke - hønsene har spist alle mine :-(

Skær dem i ½ cm tynde både. Læg dem på bagepapir på en ovnrist - stil oven på laveste grad, eller find et solrigt, lidt vindblæst sted - denne sommer har det nærmest været umuligt.

Tør frugten til den er helt tør og sej. Kom på glas, spis når lækkersulten nærmer sig, eller gem til vinter.

lørdag den 18. august 2012

Skubbefilter i tomatsovs med kantareller

Jeg forsøger mig med fiskeretter - og det er vanskeligt. Fisk er ikke min livret, trods det at det går væsentlig bedre. Denne dag stod den på skrubbe filetter, som er lavet i en god tomatsovs med en håndfuld kantareller som jeg havde. Det gjorde bestemt ikke resultatet værre ;-)



 Svits løg,hvidløg og svampe

 En håndfuld gode modne tomater, eller en dåse.

 En håndfuld italienske krydderurter - dem du har. Friske eller tørrede.

Blend sovsen, læg skrubbefileterne sammen og forsigtigt i sovsen, skal dampes med i få minutter. Hele retten serverende jeg til en god pasta til gemalen, og jeg fik en fin rispasta, uden gift-gluten som jeg har fundet, til mig selv.

fredag den 17. august 2012

Henkogte nektariner


Da jeg kom hjem fra arbejde stod der 6 store bakker med lækre økologiske nektariner. De var vidunderlige, og fik mig til at tænke på et helt vildt inspirerende indlæg som jeg havde læst på Helt Simpelts blog. Hun havde henkogt ferskner - og jeg havde nektariner. Som tænkt så gjort. Tak! Du kan ligeså godt kigge på hvad Dorte har gjort, for jeg har gjort akkurat det samme. Undtagen at jeg også har kommet en "finger" ingefær i - for det elsker jeg nu sådan. Jeg har også kogt siruppen ind som Dorte har gjort, så det blev til i alt 6 glas med nektariner, 2 flasker sirup og 1 glas tørrede nektariner som du kan læse om i et andet indlæg.




onsdag den 15. august 2012

Nektarin med honning


Jeg har fået honning af Grøntsagspigen, mod at eksperimentere med det. Og her er en ganske enkel og fransk inspireret dessert. Frugt og lidt honning - det er det.

Jeg skar en nektarin over, og øverst lidt agurk. Agurk understøtter faktisk smagen i ferskner, nektariner og den slags frugt.

Fint arrangeret og klar, skøn, smuk dansk havehonning fra Henriks bier.

mandag den 13. august 2012

Rådyr ragout - og lidt om vildt

Jeg har, som jeg har skrevet før, endelig fået min egen vildleverance. Efter snart 25 år i Aarhus har jeg fundet en vej, gennem min kusine i Vejle - hendes mands arbejde for der går de på jagt, mange af dem, og deres koner orker næsten ikke mere vildt. Ja, sådan er det. Vildtets veje er uransagelig. Og pt ligger der et rådyr i fryseren.

Vildt er sundt, der er næsten ikke noget fedt,og så er det så godt som CO2 neutralt. Det er en god måde at støtte den danske naturpleje på, og for mig give det god mening at spise det man skyder. En dag, når jeg får tid, når jeg har lært arabisk, og japansk, ved hvordan mine kampsportsvåben virker, og hvordan man spiller jazz på en kontrabas, så vil jeg tage jagttegn. Det ultimative - fra jord til bord. Tak I skønne danske jægere, og tak Keld for min helt egen vildleverance.


Den anden dag fik vi ribbenene, smurt godt med hosinsovs, og på en bund af hvidløg, nektariner, løg og kartofler hyggede de sig. Men det er en helt anden historie.
Noget af kødresterne herfra, blev kogt til en god ragout.

Sådan til 2 personer:
50 g god bacon
4 hvidløg
en håndfuld svampe, friske eller tørrede
10 knuste enebær
vildt kød nok til to
½ l boullion

Hvis du bruger tørrede svampe, så hæld dem op i en lille skål, hæld kogende vand over, si vandet fra når de er bløde, smid vandet ud, alt efter om du ved hvor dine svampe er fra, og hvor meget sand der er på.
Svits baconfedtet af, svits løg,hvidløg og svampe i, kom rådyret på sammen med enebærene og rør rundt. Kom boullionen på. Alt efter hvor på dyret du har kødet skal det koge 15-50 min. Fint kød som filet eller kølle skal koge kort, hvor sådan noget som kødet fra ribbenene og boven skal have noget længere tid.

Server til ris eller kartoffelmos, og alt efter årstiden, en grøn salat eller en frisk rødbedesalat.

søndag den 12. august 2012

Geoginer, hosta og katte i haven

Så kom sommeren og varmen endelig. De skravl af en gang bønner jeg har, tvivler jeg på kommer til at bære noget overhovedet, men geoginerne, resten af blomsterne, salaten og rødbederne står godt. Nu vel det er med have med så meget andet, at succes fås ved en stor portion arbejde, gode samarbejdsrelationer - og en god portion held.

Lidt fra køkkenhaven







Geoginer - Dahlia
Lidt fra geoginerne - mange har jeg, i bede og potter og baljer - jeg elsker deres vulstighed og begræder at de ingen duft, omend væmmelig duft har. Det er langt fra dem alle som blomstre endnu - så kom igen senere og se resten af herlighederne.





Lidt om forhaver og fliseindgange
Grøntsagspigen og Kunster på Køkkenbordet og jeg har skrevet nogle indlæg om forhaver, fliseørkner, rod og ukrudt. Min er ikke friseret, og den er fyldt med græs i mellem flækkede fliser, men den er hyggelig og rar, og dufter når jeg trækker min cykel ind efter endt byrådsmøde en sen sommer aften. Det giver glæde og energi - og minder én om de værdier man skal holde i højsædet når man i hverdagslivet bliver hvirvlet ind i politiske processer...








Og her er min plads...


mandag den 6. august 2012

Risotto med kantareller



Så er kantarel sæsonen i gang, og en god ting at bruge både kantareller og rørhatte til er risotto. Risotto kan ofte bliver ret fed, det kan du undgå ved at droppe parmesanost, og kun lave den på bouillon. Den bliver knap som fyldig, men fungere rigtig godt til fisk. 

ingredienser:
dl risottoris
1 spsk olie
20 g bacon til at smelte af
200-100 g kantareller
1L bouillon

grøntsager:
150 g hestebønner
squash
romainesalat

Jeg gjorde følgende:
Lavede en grøntsagsbouillon af Herbamare, som er en skøn fast bouillon, uden tilsætningsstoffer og salt.


Svitsede lidt bacon for at få lidt smag, dernæst svitse kantareller, tag ½ delen svampene op til pynt

2 fed hvidløg og to løg svitset blanke i olien, risene blev vendt i.



og langsomt spædes bouillonen til.


Tilsæt væden ind til risene er bløde, lækre og al'dente, det vil sige med lidt bid i midten.

Kom først bønnerne med og dernæst squash.



Tilsidst den grønne romainesalat, de friske krydderurter som hvidløgspurløg/kinesisk purløg, almindelig purløg og allersidst vender svampene i igen. 




Rigtig god appetit.