onsdag den 27. juni 2012

Hyldeblomst drinks

Vi har lige sat det sidste af hyldeblomstdrikken anno 2011 i køleskabet. Det er skønt, vi har faktisk haft saft hele året. Blomme, mirabelle, rababer, jordbær og hyldeblomst. Noget er gæret, men det gør ikke en pind - lad det stå til det smager godt igen, og brug det til en lækker lille drink.

Gør sådan:

Kom godt med is i et glas, hæld hyldeblomstdrik over, gæret eller ikke, alt efter om du har lyst til non-alcohol eller ej. Top med dansk vand. Server til tapas på grillen.



mandag den 25. juni 2012

Rababermuffin

Så er der dømt endnu mere rabarber - her er rababermuffin med marcipan og råsyltede rabarber
Jeg elsker rabarber - de er smukke og skønne. De smager vidunderligt, og det er i grød eller i kage. Der er altid herligt at have mulighed for at lave forskellige former for kager - også forskellige med rabarber!


Ingredienser:
2 æg
2 dl rørsukker

125 gram smør
1½ tsk bagepulver
5 dl mel
5 cm frosen marcipan. (mit er fra julen som er frosset ned til den slags lejligheder - og så er det godt i kampen mod madspild!)


Rå marinerede rabarber

Start med at få rabarber marineret ved at tage en stor håndfuld rabarber skåret i tynde skiver, vendt med 2 spsk rørsukker, så rabarberne marinere lidt. De rå¨marinerede rabarber bruges til at toppe op med og vende i dejen.
2 stk hjemmeavlede æg, af høns som lægger æg på mærkelige steder som øverst på halmballerne, eller i kurven med de tørrede forårsblomsterløg.

Dejen
Smør og sukker piskes hvidt, der går lidt længere tid med rørsukker end med hvidt sukker, men det har mere smag. Pisk et æg i af gange, vend forsigtigt resten i, halvdelen af rabarberne vendes forsigtigt i.
Put dejen i muffinsform eller i en bagepapirsklædt springform, den anden halvdel kommes på toppen og dryses med lidt mere supper og godt med kanel.

Bages ved 200 * i 30 min.
Står 5 min og vendes forsigtig ud af muffinsformene.
Spises med cremefraiche, flødeskum eller soyaflødeskum - eller blot som den er.

Om du lyster er hvid chokolade en sikker vinder sammen med rabarber.


søndag den 24. juni 2012

Nem Caesar salat eller kejerens frokostsalat






En god salat til frokost er ikke at foragte - vi havde en rest kyllingebryst fra dagen før, og masser af frisk salat i køkkenhaven.
Jeg sprang ansjosfilet over, men resten er vist næsten som det skal være...

Jeg gjorde:
Skar lidt løg ud, og da jeg kun havde almindeligt løg, blev de skåret meget fint og fik lidt salt til at trække det alt for stærke og bitre ud
frisk salat - helst Romaine og jeg synes ruccula også er ret godt i - den har den samme bitterhed
fint skårne radiser
en god håndfuld oliven
skiver af kyllingebryst
et hårdkogt æg per person

Og så rigeligt god fed dressing over.

Dressing laver jeg sådan:
2 spsk sennep
1 tsk honning
frisk kværnet peber (og har du ikke det - så lad være...)
ryst dette sammen, sammen med ½ dl krydreeddike eller frugteddike
dernæst 1½ dl god olie gerne lidt hørfrøolie og noget god olivenolie

Ryst godt, og hæld det over salaten

Jeg laver rigeligt, og har i et glas i køleskabet, så jeg har når det skal gå lidt hurtigt.

God appetit.

Tips - nu er sæsonen med nye kartofler - kom nogle kolde kogte nye kartofler - så bliver sommeren ikke skønnere.
Det er faktisk også godt med friske jordbær på, men så ville jeg lade radiserne være...

Blot lidt blær fra mit salatbed...
 

fredag den 22. juni 2012

Grillede tigerrejer


Sommeren er kommet, og det er lækkert med en masse små tapas retter. En lækker lille ret, som enten kan bruges som forret eller til små række af tapasretter, er grillede tigerrejer.

Jeg gjorde:

Sæt de små træspid i blød, eller hvis din rosmarin har brug for at blive studset, så brug et par grene som spid.

Lav en hvidløgsolie af 1 dl god olivenolie, 2 fed presset hvidløg.

Tør rejerne godt, put 2-3 stks på spiddene alt efter hvor mange der er plads til. Smør godt med hvidløgsolie på, og grill dem til det er helt lækre og lyserøde.

Spis med godt brød og aïoli.

Mums.


søndag den 10. juni 2012

Drinks af frugteddike - non-alkoholic


Sidste sommer lavede jeg en række forskellige frugteddiker, og anvist af Fru Plum, er den her brugt i en skøn sommerdrink - non-alkoholic.

Jeg gjorde:

1 tsk rørsukker
1 kvist mynte
1/4 dl frugteddike

Røres hårdt, stødes så mynteolien kommer ud af mynten.

Godt med is i, og toppes med danskvand.

Er du til lidt sprit, så kom lidt hvidvin, vodka eller mørk rom i.


Kylling med krydderurtepasta


Har du en god kylling? sådan en som har vokset godt, og giver god føde i maven? Og har du krydderurter i din have, altan eller potter? så har du en mulighed for en nem og god aftensmad.

Kom godt med urter i din morter sammen med salt og peberkorn, mas det hele grundigt til en grøn masse, kom lidt god olie i og bland massen rundt. Træk med fingeren rundt under kyllingeskindet, og kom pastaen godt rundt.
På den måde kommer smagen godt ind i kødet, og skindet bliver skønt sprødt - med masser af krydderurtesmag.


Læg små kartofler, løg i både, en aubergine, og andre gode grøntsager i bunden, kom kyllingen oven på og steg den ved 180 grader i 50 min. Servere med en god grøn salat.



Mums.


søndag den 3. juni 2012


Så er køkkenhaven ved at være godt i gang. Salaten spire lystigt, også den som jeg har "snydt" med og købt som små planter på Torvet på Ingerslevsboullivard. Det er de to yderste rækker til højre. Resten har jeg selv sået.
Rækker med pluk salat, med hovedsalat, envie, romanie, skønne skønne hoveder som snart er klar til at komme i salatskålen.



Her er mine bønner - store lækre pralbønner købt hos Fru Plum og Fuglebjerggaard. Nedenunder er der både Fru Plum bønner, og mine egne fra sidste år. Der er Bortolo, alm grønne bønner, der er masser af andre som jeg ikke kan huske. Men alle smager skønt, og giver smukke røde, hvide og violette blomster.