søndag den 27. maj 2012

Lammenakke i Weber

Jeg havde indhandlet en skøn lammenakke på Torvet, som skulle i Weber'en til en gang langtids brasering. Man skal lige øve sig lidt med spjældet da varmen ikke må være for høj. På min Weber er det 1 spjæld på både låg og forneden.

Jeg havde lavet en pasta af 3 større kviste rosmarin, en lille håndfuld kinesisk purløg/hvidløgspurløg, 3 fed hvidløg, 1 spsk salt, 7 peberkorn og en skvis olie til sidst.
Mos alt undtagen olien i en morder, og rør olien i til sidst.
Smør stegen godt ind med pasaten og giv nakken 3-4 timer på let varme i Weber'en.



Tomatfadet havde fået lidt rigeligt, og skulle nok kun have været i den sidste 1½ time.

Det så sådan ud inden vi startede...:


Noget om forhaver

Et par herlige blogs Grøntsagspigen og Kunster på Køkkenbordet har rejst debatten om forhaver. Hvordan er det de ser ud?
Jeg har skrevet et mere debatskabende indlæg her på min anden blog, den kan du læse hvis du har lyst. Her vil jeg blot fortælle lidt om hvorfor min forhave ser ud som den gør.

Min forhave er delt i to. En egentlig for-have, med et lille bitte stykke af en trekant, og så indgangen til kældertrappen og cykelskuret. Den lille trekant er nok det mest gennemgravede stykke jord på matriklen, for det var her jeg startede min viden om haver, og her jeg fandt ud af jeg ingen havde, da jeg startede. Her var der georginer de første år, og forårsløg. Der er stadig forårsløg, og folk stopper op og nyder blomsterne. Det gør mig rigtig glad at andre glædes. Det er sådant et lille stykke, dejligt overskueligt, og rart at komme over. Bedet er bestemt i sine farver af en gammel bonderose som fulgte med huset da vi købte det. En vidunderlig en af slagsen der dufter og får mange at stå et øjeblik i aftenskumringen og bare snuse indtryk. Det er et bed som er lykkedes. Der stadig rummer sivgræs eller hvad det nu hedder. Her er ingen skvalderkål, og bare rolig - det er der rigeligt andre steder..

Nu er her stauder som jeg har fået tusket mig til. Tak for det.






Egentlig er jeg jo egentlig enig med både Kunster på Køkkenbordets Nina og Grøntsagspigen Randi i, at vi ikke skal stresse vildt og sætte al vores energi i vores "front". Vi har brug for rolige og afslappede dage, både hverdage og weekender. Vi har brug for at det ikke altid er det der vender udad, som er det vigtigste. Jeg nyder at komme hjem gennem min mørke kølige forhave gang, der rummer mit elskede skyggebed. Her hvor skvalderkålen har overtaget, og katten tager sig et velfortjent hvil. Den korte indgang er rent zen. At komme hjem om aftenen, træt efter en ophedet politisk debat i byrådssalen, sætte sin cykel i cykelskuret og høre kattens kald når den vil vise sit musebytte. Bare indånde duften af have. Det er vidunderligt, og gør at man kan lægge alt det alt for alvorlige fra sig, og sove godt. Så man kan træffe ordentlige beslutninger for borgerne dagen efter.

Folk som anlægger betongange og massive kvadratmeter af fliser kender ikke denne glæde. Det er ikke tænkt som en løftet pegefinger, men mere en tanke at sende videre. Og jeg vil som Grøntsagspigen  ikke tale om nedsivning og biodivergens, på denne dejlige formiddag. Men blot tilbyde lidt morgenstemning fra min for-kælder-skyggebeds-gang. Det er Mille på havestolen, min gamle og født døve kat. En tidligere indekat, idag en jeg-bliver-i-haven-kat.

Og undskyld - det var ikke meningen at det skulle være så langt, dette indlæg.






torsdag den 24. maj 2012

Morgenstemning i haven








Morgenstund har guld i mund, og guld betyder ære og ære være... og sådan en morgen var det her hjemme hos mig, i min ordinære villa have, hvor skvalderkålen og mælkebøtterne gror livligt. Sommetider gipper det når man gå forbi RoundUp'en i Bauhause, da det er en nedgroet i generation at sådan holder man sin plæne fri for alskinds uønskeligheder. Men her hos os bruger vi ikke sprøjtegifte eller kunstig gødning. Vi holder høns og lever med mælkebøtterne (bare naboen ikke bliver sure, og jeg glædes over deres carporteprojeket, 3 små børn og aftenarbejde - så ser de ikke mit ukrudt som vandre ind til dem - lån endelig min gynge, sig hej til mine høner, og se ikke mit ukrudt).
Træk vejret Camilla, nyd haven, og glem nu de mælkebøtter, pyt skidt, de tiltrækker små svirefluer som høner løber hektisk og glade rund efter. Hallo derude, slap lidt af i Pinsen, nyd den, og dit liv. Jeg ved at I kan!

tirsdag den 22. maj 2012

Bagte rødløg


Bagte løg smager fantastisk til både fisk og en god bøf - og er rigtigt nemt at lave. Du skal tage et godt rødløg og tage de yderst lag af, skær toppen af og lige lidt af bunden så de kan stå godt. Skæret kryds foroven og salt toppen godt, så saltet kan trække noget af væden fra. Vent 10-20 min, tør løget godt, og kom olie på top og bund.
Sæt dem i et ildfast fad, i ovnen på ca 130 grader til de er smørmøre, det tager nok et par timer. Server til en god bøf eller lidt torsk eller sej.


Cremede bløde løg, hvor den eneste anke man har, var at man kun fik lavet én per mand.

torsdag den 17. maj 2012

Kr. Himmelfarts fredag - dagen der på

Det var er bare en smuk morgen at åbne for hønerne på. Sådan en stille og hmm frostklar dag. Dagen summer af ferie og fridag - og jeg lader mig følge lidt med, på trods af at jeg skal på skolen om lidt...

Men se her hvad jeg fangede på sådan en semi-helligedag.






Og fotografen blev også lige fanget i solen :-)
ikke noget som gaffatape som kan klare et lille hul i regnvandstønden.



Tyttebærkage med kokos og mandler


En eftermiddagskage til kaffen, er skønt og hyggeligt. Og så er kage også bare dejligt at lave. Jeg har ikke mange bær tilbage i min fryser, og rababerne er plukket, så jeg måtte ty til de tytte (hihi) bær jeg havde. En lille pose med små skønne knaldrøde bær.

Det var der i:
3 små æg fra egne høns - eller to fra Brugsen
150 lys rørsukker
50 mørk rørsukker eller farin
1 dl rapsolie
1 dl mælk - eller soya/ris mælk
100 g mandler - malet til mel
60 g kokosmel
40 g alm mel
1½ tsk bagepulver
150 g tyttebær
50 gr god mørk chokolade

(du kan også blot bruge 200 g alminde hvedemel, men det tåler jeg dårligt, derfor forsøger jeg mig med andre typer af mel)



Pisk æg og sukker til en tyk hvid æggesnaps. Bland mælk, olie, mel og bagepulver i, vend bær og chokolade i.


Kommes i en springform og bages ved 200* i 40-45 min,

Serveres lun, og med en smugle creme fraise, flødeskum og lidt af tyttebærene rørt med lidt rørsukker

onsdag den 16. maj 2012

Kartofler


King Edwards, Solist og Benji - kartoflerne i min have. Vi har fået sat kartofler - af flere omgange og flere slags end vi plejer. Selve planterne er synes jeg faktisk også er flotte, og de dækker godt, så en god portion i en murebalje er godt. Så vi har baljer og bed.


John Seymore anbefaler at grave en rende, og fylde den med møj og kompost.

Vi har besluttet at vi ikke går på vores jord i køkkenhaven, da det skulle ødelægge de små fine strukturer grøntsagerne har. Det er lidt upraktisk, så man skal lige vende sig til at balancere på et bræt.




Og hønsene hjælper...


Så kom de første spire op fra kartoflerne, de er ikke fremme i rækkerne. King Edward er endnu ikke lagt, da det er en efterårskartoffel.

tirsdag den 8. maj 2012

Londons garden museum


Jeg har været på en fantastisk tur til London. Ikke noget arbejde, ikke noget politik, det var helt fantastisk. Og en af de små perler vi fandt, var det lille fine Garden Museum lige i nærheden af Big Ben. Et lille fint museum, som var oprettet i en nedlagt kirke. Til museet hørte en lille botanisk have, men mens vi var der, regnede det ikke bare - det silede ned. Men det er bestemt et museum som jeg vil besøge igen. Vi var rigtig heldig, da foreningen bag museet denne ene lørdag i maj havde deres årlig havedag. Her kom sælgere fra nær og fjern og ægte londonerne som købte planter, blomster og frø til deres londonske haver og urban-gardening.




og mig selv, glad og lidt våd...


Det var ikke muligt at tage planter med, men frø - det var muligt.

søndag den 6. maj 2012

Rabarberkage


Rabarber er lige med forår og sol, som den bryder den mørke fugtige jord og giver skønne røde stænger fyldt med smag og c vitaminer er vidunderligt. Smæk sådan en skøn kage sammen og ser med godt selskab.


ingredienser:
2 æg
2 dl rørsukker
1 stor spiseskefuld honning
125 gram smør
1½ tsk bagepulver
5 dl mel

En stor håndfuld rabarber skåret i tynde skiver, vendt med 2 spsk rørsukker, så rabarberne marinere lidt.

Smør og sukker piskes hvidt, der går lidt længere tid med rørsukker end med hvidt sukker, men det har mere smag. Pisk et æg i af gange, vend forsigtigt resten i, halvdelen af rabarberne vendes forsigtigt i,Puttes i en bagepapirsklædt eller smurt springform, den anden halvdel kommes på toppen og dryses med lidt mere supper og godt med kanel.

Bages ved 200 * i 30 min.
Står 5 min og springformen tages af.
Spises med cremefraiche, flødeskum eller soyaflødeskum - eller blot som den er.


lørdag den 5. maj 2012

Høns - del II


Høns på tur..


jordbad


og mere jordbad



Der skrabes, lige inden kompostbunken flyttes ind i den tilbyggede kompostbeholder.


Se mig - dette er mit kongedømme, min have, mit sted, mine mennesker, biller, orme, laver - dette er miiiit....


Den nye kompost-anretning...


Vi undersøger lige hvad den der nye ting er. Mon den er bygget til mig? mon der er nogle orme? eller en lille bille som kunne ligge godt i en høne-mave?



Og vi hjælper til med at luge - også det fine nye radissespire ;-)