fredag den 27. januar 2012

T-bone steak - good old american way


Er der noget bedre en god stor T-bone steak - ikke noget pjat - bare protein. Godt med salt og peber, en ca 4-5 min på hver side, så noget hvidløgssmør og sindet er i ren zen!

Så kom sneen i Østjylland. Fuglene har ellers haft det godt i denne vinter, hvilket vi også har kunnet høre på alt den kvidren i træerne og hækkene. Nu må vi så hvor længe sneen ligger over land. Kattene har også nydt at musene er til at komme til, i stedet for de sidste år, hvor sneen lå tæt.

lørdag den 21. januar 2012

Dampede porre, rosenkål og grøntkål


Jeg elsker de grønne grøntsager, og havde lidt af hvert i køleskabet og i urtebedet. Og jeg har fundet en skøn måde at tilberede dem sammen på, hurtigt, nemt og dejligt.

Jeg gjorde:
Rosenkålene renses og deles i kvarte.
Porre skæres i skrå snitter
grøntkålen snittes groft

Rosenkålene lægges neders
så porrene

dernæst grøntkålen.


Det hele dampes til kålen er faldet godt sammen, dernæst vendes det sammen, vandet dampes væk og røres med en klat (ikke rigeligt) smør.

serveres til fisk eller en god bøf.

onsdag den 18. januar 2012

Varm jordbærsuppe med vaniljeis


Jeg har en række poser med skønne jordbær, som jeg plukkede i sommers. Og jeg synes egentlig at det er gået rigtig godt med at bruge dem. Både i kager, muffins, smooties etc. Men den anden dag fik jeg nærmest en åbenbaring. Hvordan er det nu med varme frugtsupper? Det er så skønt på en kold vinterdag. Og hvis jeg skulle have det til at glide ned hos resten af husstanden, så ville lidt is nok ramme sagen ind.
Det blev altså til en varm jordbærsuppe med en kugle vaniljeis. Jeg sprang over, for jeg havde ikke mere Torfuline... Men er det ikke smukt?

Jeg gjorde:
En pose jordbær
en slat/skivs hyldebærsaft som jeg havde stående - tror også lidt hyldeblomstsaft kunne gå.
1 spsk honning
vaniljeis

Jeg gav jordbærene et hurtigt opkog, tog stavblenderen en tur i gryden, rørte en spiseskefuld honning i, serverede det i smukke guldskåle med en kugle is i midten.

Og min så sådan ud:

søndag den 15. januar 2012

Grovhakket fransk vildtpostej med gåsefedt

Jeg havde fundet noget lever i fryseren, og havde noget gåselever i spisekammeret, og tænkte at det måtte da kunne danne basis for en skøn postej. Og tog derfor Kringelbachs Postejbog frem. En skøn bog om alle dejlige patéer, postejer, pie og andet i en form og med ret sjove små illustrationer.
Jeg synes ikke helt der var noget som machede helt, så jeg endte med at digte videre på opskriften "Grovhakket fransk landpostej" side 50. Det viste sig at det var noget råvildt lever jeg havde, og der var ikke kun lever men også et hjerte. Det passede faktisk med informationerne senere i bogen som sagde at en råvildtlever vejer ca 500 g, og mit vejede 680 g, det var så med hjertet.
Alene gåsefedt får jo en til at blive helt særlig. Noget andet jeg havde i fryseren var resterne af min helstegte pattegris fra min runde fødselsdag. Mange af opskrifterne sagde ofte at der skulle noget reelt kød i også. Mit svin var grillet og gav lidt røget smag, jeg vil mene at du sagtens kan bruge ordinært ikke forstegt kød, men har du evt resterne af en svinekam - så er du også her med på bølgen af Stop Spild af Mad.

Ingredienser:
680 g lever og hjerte, hakket
200 g fint hakket svinekød
80 g bacon fint hakket
200 g gåsefedt
1 stort løg
2 fed hvidløg
6 enebær
12 sorte peberkorn
1 laurbærblade og til pynt
1 timiankvist
1 dessertskefuld salt, eller en lille spiseskefuldsalt
2 æg

Jeg gjorde:

hakkede lever, hjerte, bacon og svin så fint jeg kunne med min gode skarpe kniv.

Har du en hakker eller en foodprocessor så vil jeg være opmærksom på ikke at få det for fint. Jeg synes det er lækkert med en lidt grov teksttur.

Krydderierne og saltet fik en tur i morteren, og alt blandes i en skål. Kød, æg og fedt. Gåsefedt har den fordel at det altid er tyndtflydende i stuetempreratur.


Fyldes i en gåsefedtsmurt form, pyntes med et laurbærblad og bages ved 180* i vandbad i 1½ time med låg. Det sidste kvarter uden låg.

Jeg fik denne postejform, og to små til fryseren, husk blot at fryse dem rå.
God fornøjelse - min smagte - jeg kan ligeså godt sige det: himmelsk!
Og skulle du ikke have gåsefedt, brug andefedt eller spæk, og har du ikke råvildt, så brug svin eller kalv. Undlad ikke at forsøge dig, det er sjovt og smager helt anderledes end en købe...

lørdag den 14. januar 2012

Erantis, en forårsbebuder, og julerosens minder

Det er vildt, så mildt det er i vejret. Haven og havens dyr er slet ikke på overarbejde som de sidste par vintre. Og musseindvoldene på min trappe, foran min hoveddør, på mit stuegulv vidner om at det er uhyre nemt for kattene at rippe samtlige mussereder i meters omkreds.
Jeg har været inspireret af mange andre bloggere, som har vist billeder fra spirende planter rundt om i haven. Idag var en smuk dag. Med sol og kulde, og solsorte som går på æblerov. Jeg har forsøgt at finde forårstegnene i min have. Og for de som tror, at alt er friseret hos mig, og jeg altid har styr på alt, for dementi på disse fotos :-)
God rundtur.


Erantis er en klar forårsbebuder. En lysende stjerne i det våde og triste. Havenyt har skrevet dejligt om Erantisen.


Min fødselsdagsflagstang, med min fødselsdagsvimpel som har gjort knuder i vinterstormen. Det er da smukt mod en klar blå himmel.


Mit tulipanbed er ved at titte frem. Tænk at de sidste blomster i slut maj...


Jeg nåede heldigvis at få sat hvidløg, og nu er de godt fremme. Skal de se sådan ud?


Læg mærke til solsorten som er på vej hen mod sit nedfaldne æble. Den sidder på en mur af tørv, hvor fiberdugen "smukt" er draperet over. Og nej, den skulle have været helt dækket, men sådan er det ikke lige nu.


Og fadeburet...


Og så selvfølgelig min julerose, som jeg har fået af min kære ven og havekyndige Christian, som minde for min søster. Den blomster som noget af det eneste på det tidspunkt hvor hun dødede på, midt mellem jul og nytår. Tak Christian. Det er smuk blomst som jeg ser hver dag når jeg kommer ind og ud med cyklen. Den er fin og smuk som hun, og står og skal klare i den barske vinter. Astrid, julerosen er din :-*


søndag den 8. januar 2012

Rawfood - sundere konfektkugler med dadler og mandler


Jeg har fået alt for meget raffineret sukker, og alt for meget gluten det sidste stykket tid. Julen har virkelig været sådan spise-hyggelig i år. Og det duer ikke inde i min krop, jeg mister overblikket, bliver meget lettere sur, blodsukkeret raser op og ned og i det hele taget er gluten, mælk og sukker ingen god kobling herinde hos mig.

Men som alle andre, kan jeg godt lide lidt sødt en gang i mellem. Med inspiration fra "sundere sødt" som jeg fik i fødselsdagsgave fra Fenja lavede jeg disse konfektkugler, og de faldt i MEGET god jord. Prøv dem. Der er stadig frugtsukker i, men nødderne gør det ok. Og når der er en 3 stykker til hver, så går det nok.

Jeg gjorde:
100 g dadler
50 g mandler
1 stor spsk kakaopulver
1 lille tsk lakridssirup
2 spsk kokos + til at rulle i
1-2 spsk hørfrø olie

Blend mandlerne fint. Hak dadlerne til en masse sammen med mandlerne, blend kokos med. Jeg har kun en stavblender og en kaffemølle, det går, men en minihakker vil her være at foretrække!
Rør kakao i. Del massen i 2 og rør lakridssiruppen i den ene del.


Rul dem kun med kakao i med kokos, rul de andre med kakao pulver. Spis med det samme eller stil koldt til de skal spises.

Tips:
Jeg lavede en ny gang, og erstattede nogle af dadlerne med tørrede abrikoser, og nogle af mandlerne med andre nødder. Det fungere fint.
Jeg puttede også lidt cayennepeber i, det er godt for kroppen med krydderier, prøv også med ingefær. Ingefær er meget godt for fordøjelsen.

tirsdag den 3. januar 2012

Benløse fugle


Så har jeg laver benløse fugle fra koen ude fra Bodil. Sådan et stykke godt koge kød, med grov rodfrugtmos er ikke så dårligt.

Tag kødet og bank det let ud, læg lidt god bCon på og snør det. Brun kødet sammen med porre, gulerødder, selleri, held noget god grøntsagsboullion på og lad det brassere i en halvanden time til to timer, purer rodfrugterne igennem en sigte og kog sovsen ind. Server med rodfrugtemos, asier, syltede rødbeder. Spis og bliv glad. Vintermad når det er bedst.