tirsdag den 29. november 2011

Göteborg - del II


Jeg sad og kiggede mine fotos igennem, og opdagede dette skønne billed - endnu en grund til at besøge Göteborg. Et helt køleskab fyldt med sertificeret øko-kød. Du kan blot pege det ud du vil have - og vupti så har du noget godt bylle-pestisidfrit-svinekød - det er da smart ikke?

søndag den 27. november 2011

Cook-Out - part I


Så kom den første cook-out, et koncept som Fenjas mad har udtænkt, med udgangspunkt i at lave god mad - sammen med andre. Andre gode bloggere er klar næste gang - og I skal være så velkommen. Tanker er at have 5 ingredienser med indenfor kategorierne:
1. gryn og mel
2. frugt
3. grøntsager
4. kød,fisk og andet protein
5. den hemmelige - eller hvad er mon dette og hvad gør jeg med det?

Og så må man kun købe for max 100 kr. Jeg havde følgende med: 1 hvedesurdej med 1 kg speltmel, en stok grønkål ude fra min have, 2 belle de Boskop, 8 Ingrid Marie og 2 kvædeæbler, 1 sej filet og 100 g god chokolade fra min chokolade-forhandler.

En af tingene vi valgte at lave, var en lille pirog ud af melet og surdejen, og kartofler, porre (som Lars havde med) og æbler. Og noget af fond'en som Fenja lavede af hendes medbragte kalkun-skrog.


Surdejsstart


dejen udrullet og klar


fyldet


jeg ruller og stikker ud i finde cirkler - dybt koncentreret...

En adventskrans i hus


SÅ er der lavet adventskrans, 2 stks en oppe og en nede. Denne er til at stille, da jeg selv har bundet halmkransen, og den er ikke stærk nok. Den er bundet med gran og kristtjørn fra haven, pyntet med røde sløjfer, bær og hvide lys, smuk og enkel.

Hvordan ser din ud?

fredag den 25. november 2011

Morgenboller - friske og ny bagte


Jeg havde en hvede surdej stående, for pt er jeg på gluten-kur. Og igår satte jeg dej over, så vi kunne få varme boller her til morgen. Sådan en god våd dej.


Og her til morgen så den sådan her ud:

Bollerne blev taget op med ske, og sat på bagepladen som var inde i ovnen, meget hed 250* og ind med dem, sammen med lidt vand så der kommer damp.


Og så blev der frisk bagt morgenbrød - super nemt, enkelt og skønt... Når man nu engang er på gluten kur, lidt endnu.

Kartoffelkager


Sådan en kartoffelkage er supergod tilbehør og ligeledes super nem, og så er den en del af Stop spild af mad konceptet. Nem, hurtig, billige og godt for miljøet - hvad bedre?

Tag en rest kartoffelmos, som også har nogle gode stykker i sig. Rør med salt, peber og et æg. Måske også lidt ost, jeg havde en rest god gedeost, da jeg ikke tåler ko. Rør hurtig sammen og form til bøffer og på en bageplade, og pensel med olie. Giv dem 10 min ved forholdsvis høj varme - 220*

Spis til en god gryderet, eller lidt fisk.

Tips:
Husk at små rester ost kan bruges her, smid det ikke ud. Gem til sådan en lejlighed.
Også lidt cajennepeber er godt i.

tirsdag den 22. november 2011

Rødkålsalat - simpel med appelsin og solbæreddike


Rådkålsalat hører vinteren til, og så kan den ændres til et utal af muligheder. Til vores Mortens and var den blot plain og simpel.Rådkålssalaten ses her i baggrunden

Vi gjorde:

snit et ½ rødkålkål meget fint
2 spsk solbæreddike (jeg har fået noget Meyers i fødselsdagsgave - skønt) anden god eddike kan også bruges - alt efter hvilken mad salaten skal spise til.
skallen og saften af 1 øko appelsin
1 tsk god kraftig smagende honning
salt og peber

lad det trække i en 3-4 timer, eller så lang tid du kan.

God appetit.

lørdag den 19. november 2011

Andesalat - af en rest


Her er en lækker og let lille frokostret, hvis man har en lille rest kylling - eller and i dette tilfælde. Og det havde jeg efter Mortens aften.

Jeg gjorde:

Pillede skroget fri for kød, og alle de ben jeg have også. Og så var der en hals og et lår som også blev pillet og skåret i småtern
en god klat majonæse, her havde jeg en rest aioli fra min fødselsdag, den røg i
2 corniconner
½ æble
1 lille rødløg
1 spsk dijon sennep
toppen af en porre, snittet fint

Alt blandes, og smages til med salt og peber og mums en god lille salat. Og du har bidraget til Stop Spild af mad.

Tips:
Jeg havde ingen kapers, men næste gang ville jeg have puttet det i, det samme ville jeg gøre om jeg havde lidt bladselleri.

Hjemmearvlet salat - i november


Sidste weekend - midt i november - spiste vi havens sidste salat. En lidt vildt vokset rommainesalat som var gået i stok, men hvor bladene stadig var fine, som blev spændet om at lidt nyspiret skvalderkål og fuglegræs. Det blev til en lækker og smuk salat. Vi havde ikke fået ryddet tomaterne op, og på de snart visne grene sad der faktisk en del flotte små cherrytomater og lyste med deres smukke røde farve.

Den samme pragt viste mine morgenfruer som gave et skønt orange og gul islæt over de grønne blade. Det var ikke let at se at vi er midt i november og sidste år gik vi med hue og halstørklæde og skrabede sne af fortorvet - Moder Natur hvilken forunderlighed...

Dressingen blev rørt af:
1 spsk sennep
1 tsk god stærk honning
salt og peber
hybenblomst eddike
og lidt olie.

Jeg havde også en rest af den skønne gede ost fra Tebstrup - på med den.

fredag den 18. november 2011

cykeludsigt fra morgen kørerturen

Jeg har egentlig ikke så langt på jobbet, så jeg forsøger at cykle hverdag. Også selvom møder inde på rådhuset gør at vejen nogle dage kan blive lidt lang. Man bliver helt frisk oveni hovedet af sådan cykeltur.


Jeg stoppede op ved Viby rensningsanlæg og tog disse skønne billeder - faktisk er rensningsanlæg flotte...



søndag den 13. november 2011

Jeg glemte helt at vise dig...


Jeg glemte helt at vise dig en hemmelig have som jeg fandt i Haga i Göteborg - en skøn lille oase som lå i Göteborgs latinerkvarter. Hyggelig nærværende butikker, cafeer, hunde og katte...


Den lå bare sådan, gavmildt som et indstik i det smukke Haga. En bydel hvor en række huse er af malet træ, sådan en rigtig dejlig efterårsoplevelse for en dansker. Så skulle du en juletur til Göteoborg, synes jeg du skulle stikke hovedet ind til en gang Fikka... Svensk for den store tur af eftermiddagsmad...


Er det ikke skønt? og så forestil dig lidt sne :-)

lørdag den 12. november 2011

Grøntsagspigens ketchup

Jeg har længe haft lyst til lave ketchup selv, og det er ikke blevet mindre efter at jeg læste Grøntsagspigens burgeranmeldelse - så måtte jeg bare i gang.

Og i dag var dagen hvor jeg kunne nå det, det har ikke været muligt før. Cyklen blev sat mod Aarhus store grøntsagsmarked - Ingerselvs.

Her handler jeg ofte, og hver og en som kommer der har sin egen favorit - min er økomanden nede i hjørnet ved siden af bageren, alt er i orden, og en handel er han ofte til at slå af med.

Selve opskriften har jeg brugt Grøntsagspigen.

ups - jeg har skiftet de røde peber ud med æbler - og det var ikke et dårligt bud! (men jeg har jo også en totalt æblefetich...)

Her er lidt fotos af processen:




torsdag den 10. november 2011

Mortens And


Egentlig er det vel noget være rod det der med at spise andres ting? Men her på Morten Bisps dag, skulle vi jo egentlig spise gæs. Det er ikke helt så nemt at skaffe gås, og den vi har skaffet skal spises juleaften. Så igår blev det altså and, Mortens. Eller faktisk Lars' - for det var efter kyndig vejledning fra min kollega i Aarhus Byråd. Og den blev god.

En styk god and, jeg fandt en dansk økoand.
1 time per kilo
æbler og svesker vendt med salt og peber til inden i.
gnides med salt og peber

Og så lagde jeg resten af æblerne og sveskerne, sammen med et løg uden for, og så en ½ l vand ved.

Min vejede 2800 g, så den kom ind klokken 15 i kold ovn 150* og den sidste ½ time på max, så den fik varme og farve.

Og så med det hele til, rødkål, rødkålsalat, asier, sovs og hvide og brune kartofler.
Så er der fest.

onsdag den 9. november 2011

Lanmmeskank - langtidsbrasseret


Efterår kalder på kraft og varme - og det har lammeskanker når de sådan har stået på komfuret og hygget sig i timer. Det er sådan en ret som du bare sætter over og så passer den sig selv, og du ordner have, æbler, bager, gør rent eller læser i din nye kogebog.

ingredienser:
4 lammeskanker
2 gamle gulerødder
toppen af en selleri
5 laurbærblade
1 ds flåede tomater
kryderurter fra haven - jeg brugte timian, salvie og rosmarin
2 løg
½ hvidløg (der var 10 i mit)
1 porre, det hvide (resten brugte jeg til frokostens æggesalat)
1 pære
4 dadler
salt og peber

Sådan gjorde jeg:
Skankerne blev brunet og drysset med salt og peber
Grøntsagerne blev brunet, krydreurter og de flåede tomater fulgte efter, og kogende vand så det dækkede. Og så kogte det stille i 3 timer. (og en ekstra gør ikke noget)
Lammeskanker tages op, og det samme gør alle urterne, soves koges ind til en tyk galce og serveres til en skarp salat og en gang kartoffelmos.


Værsgo og spis:

søndag den 6. november 2011

En smut tur til Göteborg

Ja det har været lidt sløvt her fra mig. Jeg har været i Göteborg, og på Wellness på Hotel Vejlefjord - og alt det hele har været skønt og smukt og givende. Men det har gjort at mine blogs ikke er kommet helt til tiden - beklager.

Her er et par stemningsbilleder fra Göteborg:

Sporvogne, hyggelige som hviner lidt når de drejer

Smukke store efterårstræer

Fundet af en "hemmelig" have midt i den søde bydel Haga

onsdag den 2. november 2011

Æble - Danmarks frugt

Et Ingrid Marie æble i min Viby Have

Skulle der besluttets hvilken frugt som var den ultimative frugt, så ville hverken jordbær eller stikkelsbær, pærer eller blomme vinde i mit univers.
Intet frugt er så skønt som et godt dansk æble. Mine favoritter er Cox orange, Ingrid Marie og så har jeg fået et nyt, og ret vildt for mig som bedst kan lide røde æbler - nemlig det gamle Bodil Nedergaard, og så kaldet flaskeæble.

En stige til æble-himlen

Det jeg egentlig ville fortælle om, var at det var tid til at plukke vores egne Ingrid Marie - og af alle Ingrid Marie'er så er vores det bedste. Det er sødmefyldt og stort og smukt. Det rummer forårets håb, og sommerens varme og efterårets kulde og rusk.
Vi stod på stiger, og havde kasser og aldrig kasser nok - helt til det blev mørkt plukkede vi, og så da vi vågnede i morges var der stadig store klaser som ikke var taget - så det er op på stigen igen :-)

Hvis jeg var dig, som kom forbi efter en podekvist - og tag afsted og få lavet dit eget træ.
Æbleprinsessen af Viby J.

Jeg holder også så forfærdelig meget af æbler fordi de er så skønne i mad. En lækker æblesalat med balsamicoeddike, rødløg og bladselleri?
En gang boller i karry med godt med æbler i fra starten, eller en gang frugt mos som kan bruges til gammeldaws æblekage, eller en efterårsæble tærte. Kig omkring på min blog, og du vil se et utal af gode æbleopskrifter :-)