torsdag den 30. juni 2011

Jordbæreddike


Jeg startede morgenen, med at min svigermor og kørte ud til Preben - igen. Vi ville have fryseren fyldt med Polka, men for den anden dag i træk, var det kun Honey Eye som var fals. Prebens kone arbejder på Velux og bruger sin sommerferie sammen med sin mand i jordbærmarken. Et herligt vestjydsk par med de skønneste bær, og en dejlig indstilling til børn og bær - spis så mange du vil, det kan være du kommer tilbage som voksen og plukker...
Det var sådan en kold og blæsende morgen, så marken var vores - og Prebens- og Polkaerne var klar. Der var ikke mange, for frosten havde taget mange af blomsterne i forsommeren. Mens vi sad i mellem rækkerne og sang til arbejdet, fik vi os en sludder om vestjylland, landbrug og gamle og nye jordbærsorte med Preben. Han har malkekøer, og ikke sprøjter sine jordbærmarker. Bærrene er gode og det var snakken også - tak for det. Der er ikke noget som gode historier med i fryseren.


Resten af morgen skulle gå med at rense alle Polkaerne, få dem i poser og ned i fryseren. (Jeg vil have min nummer 2 fryser - hvordan mon jeg kommer afsted med det?) Og med rensningen, kom ideen om at lave jordbæreddike. Nu må vi se, om det kan bruges til noget - jeg vil tror at det skal trække mindst en 14 dages tid.

Find en god flaske, som både er håndterbar og smuk at se på. Jeg fandt en god Captain Morgan.
Put alle de små jordbær som du har den godt rensede og skoldede flaske. Her er Polka og Senga Segana rigtig gode, for de har små kraftfulde bær.

Lage:
1½ dl god rørsukker
10 peberkorn
2 laurbærblade
7 dl hvid lagereddike

Opløs sukkeret i eddiken, put jordbærene i flasken og peberkornene ind i mellem jordbærene. Slut af med laurbærblade og dæk til med lagen til slut.

Jordbærmarmelade med et strejf af sort peber og lavendel - og en med hyben.


Vi er tilbage i Prebens jordbærmark - og jeg kunne her begynde at tale om hvordan verdens bier har det rigtig hårdt, at der bliver færre og færre. Hvordan vi bliver nødt til at behandle vores natur anderledes, både fordi vi ønsker at der rent faktisk er bier i vores natur, men endnu mere fordi jeg og generationerne efter mig også skal have muligheden for at gå med rumpen i vejret og plukke Polka, Honey Eye, Sonata eller andre skønne danske jordbær. Og som bien har det pt, så skal vi nyde de bær vi har - for måske kommer de ikke om 5 år - for der er ingen bier til at bestøve jordbærblomsterne.

Vi tog resten af bærrene fra Faster Thoras rå jordbærsaft, de havde jo vinsyre på sig, så det var super nemt herfra. Jeg lavede flere slags af den samme gang bær. Herligt, skønt og nemt.


Der kommer to slags her:

med sort peber og lavendel
En grydefuld bær
passende rørsukker, smag til og ikke for meget, til en liter gryde vand brugte jeg 1½ dl sukker.
10 peberkorn
5 kvister blomstrende lavendel

Kog det langsomt op, tag de peberkorn op du kan finde og det samme med lavendelkvistene.
Hæld på skoldede glas

Gør det samme med hybenblomsterne, men dem kan du lade blive i.

Faster Thoras rå saft


Faster Thoras rå saft er min svigermors barndomsdrik. Så da vi havde plukket en god gang Honey Eye på Prebens marker udenfor Sdr. Felling, gik vi i gang med saft projektet - en herlig måde at bruge sin sommerferie på. Det som er særligt ved denne saft er, at den er lavet uden at koge saften. Det gør at smagen er så tæt på at spise jordbærene direkte, som det er praktisk muligt. Fremgangsmåden gjorde at vi fik et godt restprodukt, som vi efterfølgende kan bruge til flere forskellige jordbærmarmelade - se andre opdateringer.

1½ kg jordbær
2 L koldt vand
30 g vinsyre, du kan også bruge citronsyre.

½ kg sukker per liter saft

Rens, skyl og tag stænglen og det grønne - blomsten af. Find dig en god stor spand, for du kan ligeså godt lave en god portion når nå du er i gang - det gjorde vi og det lønner sig.


Put de rensede jordbær i spanden og opløs vinsyren i det kolde vand og hæld det derefter over jordbærene. Lad det trække køligt i 1 døgn. Vi lod det trække i 1½ døgn, og det gjorde ingen forskel.

Mål saften op, og tilsæt den mængde sukker som passer til. Hæld saften på godt skoldede flasker, og atamon hvis du vil være helt sikker, og ikke ser skævt til lidt kemi. Vi gjorde ikke, så jeg krydser fingre for, at det holder sig vinteren over...

Opskriften på marmeladen finder du i et andet opslag her på bloggen.

Meyers Spareribs


Jeg er rejst hele vejen ud til udkants-Danmark, med alt hvad det til hører med flade marker, 100 km i timerne på de lokale landeveje... og jordbær til spotpris. Og så en svigermor som elsker at lave mad som jeg. I morgen skal vi grille revelsben, og både min svigermor og jeg fik Meyers Almanak i julegave, så med den i hånden er vi gået i køkkenet. Vi afprøve i dag uge 26, med omdefineret hindbærsorbet til en jordbærsorbet og de her revelsben... mums.


marinade:

1 skalotteløg
1 fed hvildløg
æbler
2 spsk groft
2 spsk brun farin
2 stjerneanis
1 spsk koranderfrø
1 tsk lakridspulver
1 tsk chillipulver
1 dl sherry eddike
4 spsk ketchup
2 spsk olivenolie


og jeg ville så også putte 2 dl espresso i. Og så havde vi ikke noget lakridspulver, så vi kom 4 af mine små hårde lakridser uden sukker i.


Vi fik nogle gode kalveribben fra den lokale slagter i Skjern, og gav dem et opkog i 8 min, puttede benene i en pose sammen med marinaden. Og så må vi se i morgen.
http://www.almanak.nu/

Jeg grillede dem på Weberen og lagde låget på, vente et par gange under stegningen.

Jeg ville nok næste gang koge bene lidt længere og putte en ½ mørk øl i.

onsdag den 29. juni 2011

Morgengrød med marinerede jordbær


Sådan en sommermorgen higer efter bær. Og lige for tiden er jordbærene skønne. Har du ikke nogle planter i din have, kan du marinere desserten fra aftensmaden - det er skønt og aldeles lækkert.

Dagen før:
en rest jordbær
lidt sukker ikke meget, blot nok til at vende jordbærene rundt i.

Tip
Når du marinerer jordbærene på denne måde, kan de holde sig i et par dage i køleskabet, ellers bliver de dårlige, plettede eller får skimmel.


Grøden
hirseflager
rismælk, eller anden mælk som du nu bruger og en slat vand
det salt som kan være mellem pege- og tommelfinger

Kog grøden til den er lind.
anret på en tallerken.
Drys med kanel, hvis du kan lide den slags - det kan jeg.


At starte dagen på den måde - og med udsigt over haven, fra altanen, cykel eller hvor din verden starter - er en skøn måde at komme sommeren i møde på.

jordbær sorbet

½ L vand
10 peberkorn
1 stang vanilje uden korn (vi brugte kornene igår - husk princippet om Stop spild af mad)
200 g sukker
ca 300 g (vi brugte resten fra jordbærene igår)
1 øko citron

giv vand, vaniljestang og peberkorn et opkog og køl af.
Fisk korn og stang op, riv citronskal og saft i.
Blend væsken og jordbærene og kør det i ismaskinen.

Herligt når Stop spild af mad bliver en lækker lille dessert...

Meyer laver den med hindbær, og koger dem op i lagen, og dobbelt op på sukker. Det lyder også lækkert, men jeg er ikke den store hindbærspiser. Endnu en god reklame for Meyers Almanak.

Kartoffelsalat med forårsløg og bælgede ærter


til 4 personer

2 kg nye kogte kartofler
ærter, bælgede efter behov -så mange som du vil lade livet - jeg har brug 300 g inden de blev bælgede
3 forårsløg

dressing:
2 spsk Dijon sennep
1 spsk krydreeddike eller anden eddike efter dit behov
2 spsk god olie, brug gerne halv hørfrø olie og halv olivenolie - så får du dine omegasyre
salt og peber

pisk det hele godt sammen.

Skær kartoflerne i passende stykker, snit forårsløgene fint - det hele, grønt og hvidt.
Bland det hele sammen og lad det trække en times tid.

onsdag den 22. juni 2011

Lisbeths rabarberkage


En håndfuld rensede rabarberstænger
1 spsk kartoffelmel
100 g marcipan
1 spsk rørsukker

Skær rabarberne i mundrette stykker. Bland med kartoffelmel og sukker. Bag 15 min ved 200 grader. Tag rabarberne ud af ovnen og riv marcipanen udover. Bag i endnu 10 min.
Server med creme fraiche, let piskefløde eller en god vaniljeis - eller blot med en god kop kaffe.

Tip
Erstat sukkeret med 2 spsk koncentreret hyldeblomst drik.

Simpel salat med spiselige blomster


salat
forårsløg
feta

en håndfuld af spiselige blomster som: morgenfrue, stedmoderblomst, blomsterkarse, blomster fra purløg - eller
hvilke du ellers har af blomster som kan spises.
Må man anbefale: http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/product_info.php?cPath=103&products_id=1452

dressing:
1 tsk sennep
1 tsk fiskesovs
1 tsk olie
1 tsk eddike

Skyl og tør salaten godt.

Tag et ovalt smukt fad.
Riv salaten i mundrette stykker og fordel dem på fadet. Bræk fetaen i gode stykker og fordel over salaten.
Rør dressingen sammen og hæld den over kort før du servere den.
Pynt med de spiselige blomster.

Tips: Hvis du bruge gedefeta kan de fleste mælkeallergikere også være med. Flere kan tåle får også, men lagt fra alle.

sprødkogte gulerødder

Snit en håndfuld gulerødder i mundrette bidder. Gerne lidt skævt og ikke nødvendigvis ens. Put gulerødderne i en passende gryde og dæk dem med vand. Kog til de er næsten møre og put en klat smør i. Kog vandet væk og vend gulerødderne samtidig med så smørret kommer med rundt.

Vend evt frisk hakkede krydderurter i til sidst. Persille, oregano, purløg, koriander hvis du kan lide det.

Hvis du ikke spiser smør, så vend lidt god olivenolie i lige til sidst, i stedet.

Tips:
Du kan gøre det samme med dine grønne ærter.

lørdag den 18. juni 2011

regnvåd spinat


Regn er sådan i sig selv en ambivalent størrelse - når man starter morgen med en tur på Torvet ved Ingerslev. Et fremragende sted. Og når man senere havde skullet på besøg i Vibys kolonihaver, så er det måske knaps så godt. Men jeg ved at spinaten og ukrudtet i min haven elsker regnen. Og min regnvandstønde er snart fyldt så der er til potter og bede når solen igen skinner. Regnen er smuk, og giver ro. Og er helt igennem skøn - når den ellers afbryder gode og varme solskinsdage.

OG skulle du mangle en god spinat opskrift, finder du her på bloggen en rigtig god æggekage med spinat og gedeost:

mandag den 13. juni 2011

Ingefær & Citron limonade - the raw food way

1 stk. ingefær på størrelse med en stor tommelfinger
Reven skal og saft fra én øko citron
1 tsk. honning eller god rørsukker

skrab let skindet af ingefæren
vask og riv citronen
pres saften ud

Skold en pæn flaske, put skal og saft af citron i flasken sammen med reven ingefær og honning. Hæld vand i flasken og put flasken i køleskabet.
Klar til at drikke når limonaden er helt kold.
Limonaden er ikke ret sød, men dejlig frisk. Hvis du kan lide den lidt mere sød, så tilpas selv honning/rørsukker.

Varier eventuelt med lidt frisk mynte eller citronmelisse.
Det er også super lækkert at bruge frosne bær som isterninger.

Tip
Hvis du trykker citronen let samtidig med at du ruller den mod bordet, og derefter presser citronsaften ud, så får du mere saft ud af citronen.
God metode til andre typer af citrusfrugter - særligt lime.

Hyldeblomstdrik - som min oldemor lavede den

Her får du en rendyrket familieopskrift. Min oldemor som var fiskekone fra Grenå, gik hver sommer ud for at plukke det hun kaldte skærme. Disse skærme bruges til at lave hyldeblomstdrik. Da hun var fattig og sukker var dyrt, genbrugte hun skærmene i flere dage. ligesom hun gemte mel poser til at sælge de æg hun fik fra sine høns. Alt kunne bruges. Til fødselsdage lavede hun gammeldavs kræmmerhuse med flødeskum og syltetøj - men det er en helt anden opskrift og en helt anden historie. Velbekomme!


1. gang
½ kg hyldeblomster (2 store magrethe skåle og i min store store havekurv kan der være 2 kg)
1½ L kogende vand
1 1/4 rørsukker
25 citronsyre



evt atamon til at skylle glassene i.

Ryst skærmene for dyr, skold en stor spand eller en stor gryde. Put skærmene i spanden/gryden. Hæld sukker, citronsyre og kogende vand over og rør rundt.
Lad stå til næste dag.

Skold gode patentflasker, og skyl evt i atamon.

Si hyldeblomster fra, og put dem tilbage i spanden.
Hæld hyldeblomstdrikken på flasker og marker 1 hold.

2. gang
3/4 kogende vand
665 g sukker
10 gram citron syre

gentag processen

3. gang
1/4 ren kogende vand
ingen sukker, ingen citronsyre kun rent kogende vand.
og stil til næste dag.

1, 2 og 3 gange
Det er rarest at have flasker som er markeret, så du ved hvilken du tager hul på. Jeg gemmer som regel mine nummer 1'er til særlige lejligheder.

Tip
Jeg har senere selv fundet ud af at hvis du nøjes med en enkelt portion, en gang imellem , kan du med fordel putte hybenroseblade i. En blomst som jeg ofte har set bo sammen med eller lige i nærheden af hyldebærtræer. Hvor mange kommer an på hvor parfumeret du kan lide det, og hvor friske blomsterne er. I år havde jeg nogle smukke pæoner som var på sit sidste som jeg også har puttet i, men den har jeg endnu ikke smagt.

Jeg har ofte undgået at skylle flaskerne i atamon, det kræver dog ekstra omhyggelighed med at rengøre og skolde flaskerne. Samtidig bør du indregne lidt spild. Hvis nogle alligevel mugner eller gærer.

onsdag den 8. juni 2011

Spinatæggekage med gedeost

Lige nu er spinaten god og sprød, og fyldt med skønne vitaminer. Denne æggekage har god fylde og egner sig fint til en nem aftensmad med lidt god ketchup og godt brød til.

opskriften er til 2 personer:

4 æg
stor håndfuld spinat
1 hel ny hvidløg med stængel eller forårsløg
2-4 kartofler helst kogte
½ gedefrisk ost
frisk kværnet sort peber
bacon eller et stykke god pølse.

Rist kartoflerne, bacon, fint hakket frisk ny hvid. (hvis du ikke har nogle kogte kartofler, kan du skære friske ud meget fint og riste dem som råstegte). Pisk æg godt sammen med en lille slat vand, frisk kværnet peber og gedeosten,

således at gedeosten er små stykker. Hak spinat og hvidløg/forårsløg, og rist det let på panden så spinaten falder sammen, hæld æggemassen over, læg låg på og sluk for panden.
Skær et par gode skiver godt rugbrød i skiver og smør med sennep og server til æggekagen.